tabung ayam

Tuesday, 27 May 2014

sekolah rendah

5/5 yang lepas, aku last day jadi guru ganti kat sebuah sekolah rendah area rumah. Mengajar tak sukar, tapi mendidik tu sangat2 lah sukar. Even dah nak dekat 3 minggu aku tak mengajar, aku masih ingat lagi aktiviti yang aku buat kat sana. Rasa macam sangat bernasib baik, sebab aku hanya mengajar 19 waktu sahaja dimana 12 waktu itu adalah B.M dan yang selebihnya adalah D.M. Dan aku tak perlu handle segala aktiviti berbanding dengan sekolah menengah yang aku ajar tahun lepas, mau bertingkek2 keje.

Semenjak mengajar sekolah rendah, aku selalu meratib dalam hati, budak sekolah rendah sekarang tak sama macam budak sekolah dulu. Kalau dulu, cikgu marah pon aku dah takut, tapi sekarang ni kalau marah, diorang just takut 5 minit je, lepas tu buat perangai balik. Satu masalah aku, aku tak reti nak treat mereka macam pelajar darjah 2 dan 3 sebabnya aku dah terbiasa dengan pelajar yang umurnya belasan tahun

Dalam kelas yang aku mengajar subjek B.M ada segelintir murid jika diminta memberikan contoh ayat, selalunya dia akan bagi ayat2 yang kotor. Kotor kat sini means bukan lucah. Cuma dia suka selitkan perkataan taik, bontot, dan perkataan merepek2. Aku tak faham kenapa dia perlu nak bagi ayat yang kotor2 jika ditanya secara lisan. Seronok mungkin baginya. Kekadang rasa cam nak bagi penampar sulung, tapi kang kot mak bapak dia jumpa aku dan cakap see u in court!! pulak. Cuma bila aku lalu kelas yang aku mengajar B.M ni dan sewaktu tu waktu B.I, muridnya semua senyap. Nak mintak pergi toilet pon tak berani. Agaknya semua guru perlu bertukar menjadi dewata belangkasuka sang singa kot baru murid nak behave.

karangan pendek katanya. Tapi kalau dalam buku latihan, tulisan dia cantik sikit la. Yang huruf J tu, setiap hari kena suruh dia betulkan kalau bagi latihan.

Ini salah satu contoh karangan pendek murid darjah 2B. Ia dikarang oleh budak yg suka cakap kotor tu. Satu benda yang aku kagum dengan budak ni, kalau masa lapang atau masa pertukaran guru dia akan isi masa dia dengan menulis kat buku 555 ni. Aku tak sempat nak capture tulisan ringkasnya yang bertajuk 'aku anjing' dan 'cikgu nurul farhana'. Otak aku macam tak boleh cerna bila dia buat tulisan pasal 'aku anjing' tu. Entah mana dia boleh fikir nak tulis macam tu. Tapi tak kisah lah kalau tulisan dia tunggang langgang, yang penting dia nak menulis bila ada masa lapang.

Owh, satu lagi yang aku tak boleh lupa sampai sekarang, aku terdengar perbualan dua orang murid masa buat keje sekolah. Sorang ni cakap "wei, mak aku cakap siapa yang cakap bahasa 'kap lam ya nga' (di tulis begini utk menjaga sensitiviti) dia murtad". Aku dalam hati dah macam owhh whatt!!. Terus jatuh hukum murtad tu babe  aku cakap dalam hati. Aku pon tanya kat budak tu, siapa cakap kat dia kalau cakap bahasa "tu" dia murtad walaupun aku dah dengar jelas dia kata mak dia yang cakap. Aku cuba memperbetulkan apa yang mak dia cakap, tapi dia lebih percayakan apa yang mak dia cakap dari apa yang aku cakap. So nak buat cammano lagi kan. Haih, lps ni kena beringat lah, apa yg kita cakap anak-anak mesti percaya walaupun benda tu mengarut.


Tahun lepas masa ajar Matematik 1D sekarang dah masuk 2B


Tahun lepas masa ajar 1A, sekarang 2B. Tapi suka gila tulisan di Bulat dan kemas.


Latihan rumah sukan. Kecik cinenot je diorang ni.


Darjah 3. Perasan tak yang duduk menonggeng tu? Hah, tu tengah buat kerja Matematik yg tak siap. Sebab lepas waktu aku, waktu cikgu matematik. Tau takot bila tak siap kerja sekolah.

Last day, tak sempat nak capture gambar ngan kelas lain sebab settlekan LINUS yang banyak


Begitu lah kehidupan guru ganti. Ada rezeki dapatlah mengajar tak kisahlah kat sekolah rendah mahupun menengah. Takde rezeki duduk lah rumah goyang kaki. Yang aku harapkan sekarang ni adalah posting dari spp.




Monday, 26 May 2014

Cpuv dari nuffnang

Owh, cam tak percaya jek, blog aku yg sejuk beku ni pon nuffnang bagi iklan. Ini adalah first time aku dpt cpuv dari nuffnang dan melekat 3 iklan dalam bulan ni. Thanks nuffnang :).  Sayang nuffnang mcm ni.puiii.     


                             

Friday, 9 May 2014

Kurap kucing

Cerita ni dah lama, dalam sebulan dua yang lepas, kucing belaan terkena penyakit kurap dekat telinga ia. Masa awal-awal tu, tak tau la pulak kurap. Tapi dek kerana ia dok menggaru telinga non stop sampai merah2 dan luka-luka. Makanya ahli di dalam rumah haruslah mengambil tindakan. Memang lah, aku ada tengok petua blogger2 tentang merawat kucing yang berkurap, tapi aku tak berani nak applykan kat si mereng ni.  Makin lama makin kesian kat ia. Kita yg tengok ia menggaru pon dah tak selesa entah apa lagi haiwan ni pulak rasa. Sampai bulu2 area telinga dah menipis.


Kurap, tapi tak berapa nak nampak kan??

Setelah di zoom, berkerak telinga. Penuh putih-putih kat telinga

Kurap telinga kucing si mereng, sampai luka-luka digarunya.

Makanya, kiteorang decide nak bawak ia jumpa veteriner. Untuk itu, aku ngan kakak aku bawk ia pergi pusat veteriner jalan pantai seremban. Murah la siket kosnya. Dr. kata kena suntik dua kali, satu utk vitamin dan satu utk hilangkan kutu2. Masa cucukan pertama, si mereng ni cool lagi. Tapi waktu suntikan kedua, dek kerana aku tak pegang tengkuk ia betul2, maka ia bergerak-gerak sikit, dan bila ia bergerak sewaktu Dr. tu cucuk, Si Mereng ni jerit sekuat2nya. Aku lak yg terasa macam sakit gila babi bila ia menjerit mcm tu. Yang aku perasan lps tu, Dr bagi ubat makan kat mulut Si Mereng ni. Aku pulak lupa nak tanya ubat apa yg dibaginya. Lepas je balik, je sampai rumah, aku terus rebus ayam untuk Si Mereng, dek kerana rasa bersalah.

Sebelum masuk bilik rawatan, ada makcik kat sebelah sana cakap, manjanya kucing awak.  Walhal, kalau kat rumah, orang pegang sikit je pon dia dah lari tak suka.
Lepas kena suntik. Sakit woooo......

Minggu berikutnya, hari yang sama, kiteorang bawak lagi Si Mereng ni pergi jumpa vet yang sama. Kali ni kena dua kali suntikan jugak. Disebabkan takut ia menjerit lagi, kali ni mak aku pon ada sekali. So, mak aku lah yangegang tengkuk ia. Dan Si Mereng tak menjerit langsung kali ni.


Ini kali kedua. Kain busuk warna hijau dia tetap dibawa bersama.

For a couple week, nampak macam takde sebarang perubahan pun kat telinga Si Mereng. Tapi lama kelamaan, kerak kat telinga ia makin berkurangan dan bulu2 telinga dah tumbuh balik. Dan sekarang ni, bila aku check balik telinga ia, mmg dah bersih dari kurap. Jadi, boleh lah aku cium kepala ia 150 juta kali lagi tanpa rasa takut.

P/s : kekadang terasa nama si mereng ni takde function pon, sebab kiteorang tak dpt pnggl nama ia utk ia dtg. Maklumlah, kucing pekak. Dan sekarang ni adik beradik panggil dia Amunyi sebab dia mengiau macam bunyi nyiiiiii bila tak dapat kain busuk