tabung ayam

Thursday, 15 October 2015

kucing saya keguguran

Si Putih. Kucing yang aku bela dari kecil. Pada awalnya aku tak tau pun dia mengandung. Sebab aku tak pernah nampak tanda2 di nak mating dan dia tinggal dalam rumah sahaja. Sehari hanya beberapa jam je aku lepaskan dia dekat luar. Jadi, pada satu hari, aku pegi veteriner Jalan Pantai dan ambil cucukan untuk mengelakkan dia mengandung. Tapi....tapi...sebulan selepas tu, aku tengok perut dia semakin membesar. Aku tak pasti bila dia mengandung atau dia dirogol. Jadi, aku fikir, mungkin cucukan yang diterima sebelum ini tidak berkesan. Aku suka pangku Si Putih, sambil memegang perutnya. Bergerak-gerak anak dia. Memang indah sangat rasa masa tu. Tapi, mungkin beberapa hari sebelum dia beranak, anak-anak dalam perut dia berhenti bergerak. Aku agak  risau, tapi tak ambil apa-apa tindakan.

Ini Putih, dan kawannya Hitam. Dua-dua mengandung. Dua-dua aku sayang
Mereka sahabat baik. Cuma si Putih lasak sikit. Si Hitam over manja

Lepas sehari aku rasa anak dalam perut dia tak bergerak, aku perasan rumah aku banyak tompokan merah cair. Masa tu, aku fikir, mungkin dia dah nak bersalin. Tapi, malangnya tak. 2-3 hari kot, keluar darah cair dari kemaluannya. Si Putih ni tetap macam biasa, lasak, berlari sana sini. Takde tunjukkan tanda2 dia sakit. Jadi, bila dah banyak darah cair tu keluar, aku jadi risau. Aku bawa dia ke veteriner swasta.

Dia ni mmg sentiasa tidur hujung kaki aku. Nampak tompokan darah cair?



   
Banyakkan tompokan darah cair dia??masa ni dah tak kisah dah cadar kotor. 
tanda kucing keguguran. Keluar darah cair dari kemaluannya


13 September 2015, sesampainya di klinik veteriner area Sikamat.  Setelah doktor check, Doktor sahkan anak-anak dalam kandungannya dah pun mati. Doktor bagi kata dua, samaada inject supaya dia beranak, atau operate untuk keluarkan anak dia. Dan doktor prefer supaya operate keluarkan anak dia sebab pernah ada kes, dah induce tapi anak tak keluar dan akhirnya ibu dan anak kucing mati. So, terus minta doktor operate dan ditinggalkan seharian di klinik. Dia tak pernah tinggal jauh dari aku, masa dia mengeowww kena tinggal, rasa sedihhhh sesangat. Dan, akhirnya, petang tu, doktor dah operate dan keluarkan anak-anak dia

Kucing keguguran. Anak-anak dia mati dalam 3-5 hari dah sebenarnya. Doktor tak bukak habis kantung tu sebab sangat berbau
Disedarkan oleh doktor

Gambar-gambar kat atas tu diwhatsappkan oleh doktor. Doktor keluarkan anak-anak dia dan buang rahimnya sebab takut jadi tempat pembiakan virus. Disebabkan kerja di Port Dickson dan Si Putih di Seremban. Maka mak dan kakak lah yang menjaga putih seminggu. Walaupun kakak bukanlah pencinta kucing, tapi dia tetap tolong jagakan kucing aku.  Kantung-kantung anak kucing yang diberikan oleh doktor, ditanam oleh ayah. Sampai sekarang aku tak tau ayah tanam kat mana. Dan si Putih, lepas operate, dia masih lagi lasak, taknak di kuarantinkan dalam sangkar. Abih mengamuk2 nak keluar.

Tengok je la gaya tidurnya

Jahitannya kemas ;)

Dan pada 14/9/2015, beberapa jam selepas Putih kehilangan anak-anaknya, Si Hitam, melahirkan 4 ekor anak. Si Putih diletakkan di bawah jagaan emak di Seremban. Manakala si Hitam diletakkan dibawah jagaan aku di Port Dickson. Si Hitam, kucing yang melampau-lampau manjanya dengan aku, beranak start dari pukul 1.46 a.m sehinggalah ke subuh. Keesokannya, hari Isnin, aku pergi ke sekolah dengan keadaan yang mamai-mamai sebab tunggu dia beranak.

2 ekor anak hitam legam. 2 ekor lagi oren

Seminggu kemudian, bila Si Hitam dan anak-anaknya dibawa pulang ke Seremban, dia tak lagi diterima oleh sahabat baiknya si Putih. Putih sangat-sangat tak suka si Hitam dan anak-anaknya. Masa ni, aku rasa sangat-sangat berdosa dan bersalah giler sebab aku hantar si Putih untuk inject jangn bagi menandung sebulan sebelumnya. Kalau tak, mesti putih gembira bersama anak-anaknya yang comel. Mesti dia tak jeles dengan hitam. Aku dah rasa diri ni macam pembunuh je. Nasib baik masa hantar inject tu, aku tak minta doktor injectkan si Hitam sekali, sebab aku nampak si Hitam ni mengawan dengan mata sendiri. Jadi aku memang dapat agak yang dia sedang menandung waktu tu. Ehemmm...ehemmm....si Hitam pula, mungkin dia faham, Si Putih kecewa/jeles/tak suka kucing baru, maka dia biarkan aja bila putih cakar-cakar dirinya dan menjerit-jerit umpama perempuan meroyan kepada dirinya.

 sambung lain entry lah ye


p/s : Walaupun menjaga hitam dengan putih menelan kos yang besar. Dengan pasirnya, ikan mambungnya, biskutnya. Tapi aku yakin, rezeki tetap ada :)





Friday, 7 August 2015

Lagu Tema Bulan Kemerdekaan ke 58 " Sehati Sejiwa"

Untuk bulan kemerdekaan ni, mesti cikgu-cikgu semua dah bersiap sedia untuk aktiviti bulan kemerdekaan yang ke 58. Aku as setiausaha Panitia Sejarah  ni dah habis fikir nak buat apa untuk majlis pelancaran. Sekarang tengah fikir nak latih persembahan lakonan untuk majlis pelancaran. Cari-cari dekat youtube, terjumpa lagu tema bulan kemerdekaan. Maka bulan Ogos ni, kita akan selalu lah dengar lagu ni kat radio dan tv. Kat bawah ni ada lirik lagu Sehati Sejiwa bagi Bulan Kemerdekaan

Demi ……tanah yang bertuah
Taman….. cinta merdeka ..aaa
Kasih …di hatiku ini
Untukmu ….tanah pertiwi …yeeaahhhh

Dari …..utara selatan
Juga….. timur ke barat
Turut gagah ….Sabah Sarawak
Se….hati Sejiwa

Chorus
Ku dengar janjimu
Bayu Kinabalu
Ku dengar sumpahmu
Rejang yang membiru
Bersatu denganku
Tegap Titiwangsa
Malaysia Sehati sejiwa

Laut luas terbentang
Bukan satu halangan
Untuk kita bersama
Melafaz janji setia
Demi mu Malaysia
Cinta kasih di jiwa
Tidak akan kami khianatinya

Chorus
Walaupun berbeza
Budaya Agama
Bukanlah penghalang
Kita bergandingan
Marilah bersatu

Sehati sejiwa

Malaysia Kekal Sejahtera (Korus Iban Kadazan…)
Mi i so ginavo) kadazan
(Kitai Dekak Mujur) iban
( mi i so ginavo)kadazan
(Ngetan Ke Menua) iban
(Mi i soginavo) kadazan
(Nyuluk Cita Mulia) iban
Malaysia Sehati Sejiwa


Thursday, 6 August 2015

bertunang

Fuhhh...setahun tak hapdate.

Bertunang, bukan senang rupanya. Banyak benda yang kena prepare. Aku yang rasa kedekut giler, dah fikir macam mana nak cut cost supaya duit tak banyak keluar. Maka dengan itu, tiada pelamin, tiada perkhidmatan makeup, tiada photographer, tiada goodies bag. Untuk perkara2 tu je, rasanya dah saving banyak sangat. Untuk barang2 hantaran, hantaran tunang simple je. Kebanyakan hantaran adalah makanan. Sebabnya, fikir nanti kalau kahwin, baru nak bagi hantaran barang-barangan.  Untuk tapak hantaran tu, d.i.y sendiri. Semua beli dekat nilai 3. Harga pun boleh tahan murah. Tapi, murah-murah pun, habis beratus2 jugak untuk barang hantaran walaupun letak makanan je. So, kat sini, aku saje2 nak share kat pembaca atau mereka yang bakal bertunang. Manalah tau, boleh dapat idea untuk buat barang hantaran bertunang yang simple dan mudah.

 
1. Coklat-coklat
2. Kek Secret Recipe. Nak yang ada cheese katanya.
3. Bahulu ikan
4. Buah-buahan
5. Marshmallow
6. Bajut-shirt (inilah satu2nya barang yg boleh digunakan)

7. Sireh junjung

Pada aku mencabar jugak buat alas tapak hantaran walaupun 2-3 polisterin je guna. Mana taknya, aku memang takde seni langsung. Mau menjerit-jerit aku sesorang dalam rumah ditemani kucing buat tapak hantaran dek gam panas melekat kat tangan. Tapi pikir beriya sangat aku mintak kat mak ayah aku nak bertunang. Maka aku cekalkan diri setiap kali balik sekolah, buat sikit-sikit.  Ayat cekal tu macam skema pulak --!
hah..ni buktinya. Setiap kali aku nak balut polistrine tu, setiap kali tu lah dia nak mencakar
 Selain itu, bunga-bunga kat bakul tu sebenarnya aku main cucuk-cucuk je. Disebabkan ada sedara-mara yang baik dan comel, makanya untuk sireh junjung tu, mak sedara yang tolong buatkan. Kalau nak harap aku buat sireh junjung, memang jadi menara condong je la kot. Memang cantik sangat mak sedara buatkan sireh junjung. Untuk bahulu ikan tu, ramai yang tanya tempah kat mana. Sebab, sekarang ni, susah nak cari bahulu ikan laki bini dengan anak-anak dia yang comel tu. Pada awalnya memang google je untuk cari kedai kuih bahulu ikan. Sekali jumpa lah satu kedai kuih bahulu yang buat bahulu ikan untuk hantaran. Kedainya dekat Econsave nak ke Senawang. Kalau kat facebook, guna nama D' Aneka Bahulu. Orangnya pun friendly dan boleh hiaskan kotak kuih bahulu tu ikut warna tema. So, sesiapa yang duduk area seremban nak cari bahulu ikan, boleh la tempah kat Econsave tu. Aku tempah sebulan awal dan dia buat sehari sebelum aku bertunang. Jadi, memang fresh lagi ikan laki bini dan anak-anaknya tu.

Okeh, pasal baju tunang, pon cari jalan mudah, beli dah siap kat Nilai 3. Malas nak pikir-pikir. Beli baju memang diberi sekali selendang/veil. Tapi, masalahnya tak reti nak pakai. So, aku beli la selendang lain untuk dipakai masa bertunang tu. Dan sampai sekarang, aku tak tau, apa yang aku nak buat dengan baju dan veil tu. Memang sampai bila-bila aku takkan pakai baju tu dah sebab kalau nak pakai pergi majlis-majlis biasa, agak over ye bagi aku.
Nampak tak?nampak tak? baju beli kat nilai je..tak ado butik.tak ado tempah
close up siket. Baju tunang simple. Selendang berserabut ye tuan2 dan puan2.


Disebabkan perbincangan kedua-dua keluarga dijalankan pada pkl 12 tgh hari. Maka, makanan pada hari kejadian adalah nasi-nasi berlaukkan melayu tradisional seperti udang masak lemak, ulam-ulaman, ayam goreng, sambal belacan dan lain2. Tempahan makanan diuruskan oleh nenek dan dibayar oleh ayah. Sekali lagi duit aku saving banyak giler. Aku hanya membayar sewaan dua biji khemah sahaja. Aku tak sempat nak ambil gambar-gambar kat khemah. Dan untuk hari pertunangan, aku hanya ada beberapa keping gambar je, tu pun sebab orang whatsappkan. 

Last sekali, sebenarnya aku sangat-sangat berterima kasih kat keluarga aku sebab bagi aku bertunang 30.5.2015 yang lalu.Family lah yang banyak bertungkus lumus mengeluarkan tenaga dan wang ringgit untuk majlis aku. Aku harap, urusan perkahwinan aku kelak dipermudahkan seperti urusan pertunangan.
Okeh, sekian sahaja cerita seorang guru kepada audience.
Harap maaf kalau banyak typing error, sebab ni bukan buku rph kat sekolah yang nak kena guna ayat skema. Huaaahuaahaa