tabung ayam

Thursday, 10 April 2014

Hari jubah

Setelah 4 tahun berhempas pulas. Ceh,ekceli takde la sepanjang semester berhempas pulas. Ada semester yang duduk bersuka ria je, ade semester yang rasanya macam hari2 nak nanges sebab tekanan latihan ilmiah yang super giler. Ada semester yang boleh dapat sumber kat library upsi je. Ada semester yang duduk bertapa di arkib 2 kali seminggu. Ada semester yang ujung minggunya dah terpacak kat library um. Besar cabarannya walaupun orang selalu cakap yang ambil degree pendidikan ni mudah je. Eentah apa lagi bila ambil sejarah, mmg akan bertapa di library orang lain dari library sendiri.

So, 12.9 hari tu, dapat lah aku konvo dengan riang rianya. Tapi, yang tak bestnye sesi petang. Pukul 2 start, pukul 6 habis, jadi aku memang sikit pon tak dapat nak bergambar dengan member waktu tu. Jumpa member baik pon sekadar dapat lambai tangan sebab tempat jauh2. Tapi nasib baiklah seminggu sebelum konvo tu dah puas bergambar kat tasik proton. Ada jugak lah gambar utk dijadikan kenangan.

            
                                                       Tak menyempat nak bergambar

                                         
                                                 Pre-konvo bersama jeans n kasut converse.

So, masa hari konvo tu, memang parkimg jauh giler dari dewan konvo, nasib baik upsi sediakan perkhidmatan bas dari tempat parking. Aku pon masa tu dah berlendir2 dah muka dek kerana panas semua. Dengan mencari kawan lagi, masuk je panggung percubaan iaitu tempat menunggu sebelum perarakan ke dewan besar, aku tengok kawan2 aku semua da cantik2 je ngan jubah diorang, aku lak dah terpisat2 dengan berpeluh-peluhnya. Satu bedak kat muka pon aku tak tepek. 

                                       
                                                 Berjalan menuju ke tapak pesta konvo.


                                      
                                         Lepas abis konvo. Kelihatan seperti tangga ye disitu.

                                    
                                        Dengan si kakak. Masa ni da mendung gila nak hujan.

           
                       Dua orang adik laki yang terpaksa menunggu di luar. Sebab hakim bawah umor, 
                                                         dia takleh masuk dalam dewan

                                           
                                                                 Mok dengan bunganya

Lepas je abis konvo dalam seminggu tu, bunga-bungaan dah pon layu. Sayang gila nak buang, yelah jakun gile first time dpt bunga. So, kelopak2nya disimpan dalam balang sampailah aku tua nnt. Kononnya lah kan....  

                                    
                                            Bunga-bunga berguguran di dalam balang

                                    
                                            Satu masa nanti mesti akan layu sepenuhnya.

Bila alu lenang balik waktu konvokesyen kali ke 15 upsi ni, memang terdat kekurangan-kekurangan tertama sekali persediaan pihak upsi utk obu bapa, tapak konvo yang jauh sebatu, kakak komplen kata pihak upsi hanya bukak satu pintu je untuk ibu bapa berpusu-pusu masuk. Ibu bapa diminta masuk dewan sebelum setengah jam. Tapi, pintu dewan dibuka lambat. Kira okeh mak bapak aku sihat2 lagi, kalau dapat orang tua yang kurang sihat, tak ke kesian terpaksa menunggu macam tu. Apa-apaon harap adarnambah baikan untuk masa akan datang.
 
                                 
   Gambar terakhir. Si kakak ambil sebab geram dia bukak satu pintu padahal tetamu beribu.

       



4 comments:

  1. tahniah..:) dah habis dah..jeles plak rasa,nk cpt2 hbs my degree juga..hehehe

    #done follow here..feel free to follow back.salam kenal girl..support mensupprt amalan mulia :)

    ReplyDelete
  2. alhamdulilah tahniah !!!

    SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA

    ReplyDelete