tabung ayam

Friday, 12 July 2013

Novel fixi

Assalamualaikum...

Aku dah terjebak dengan novel2 keluaran fixi yang dibeli cik kakak sedikit demi sedikit. Masa awal2 tu, dia beli novel Bisik. Takde feel pon nak membaca novel tu.Tapi masa tu, susah nak cari novel-novel fixi ni kat Seremban. So, aku dan Nadia adik perempuan aku akan tolong belikan kalau ada pesta buku kat kampus memasing. Yang penting si kakak bayar la kan. Aku tak sure sangat kenapa si kakak ni suka gila ngan novel ni, sampai pernah satu hari tu dia cakap, aku rasa aku da jadi hamba fixi la. Haha, pastu kalau ada salah satu novel tu tak kena dengan selera dia, aku akan dengar dia membebel, issshh, bila la nak abis cerita ni, bila aku kata dah tak suka tak yah la baca. Pastu dia jawab, ehh, tak boleh, kena baca, kesian lah kat penulis dia.. Tu dah memang sesuai la bila dia kata dia hamba fixi. lalalala..

Novel fixi yang terkumpul

Isnin lepas di kedai buku menemani si kakak membeli novel Tuhan

Ada satu hari tu, aku pon dok baca la novel Bisik. Rasa cam rare gak jalan cerita dia. Macam kejam pon ada jugak ceritanya, entah apa lagi bila scene eksperimen dengan kucing tuh. 

Novel Bisik


Dah lama tu, baca pulak novel Kelabu. Masa awal2 baca cerita tu, aku asyik belek je dia punya cover, sebab nak gambarkan watak utama dalam otak aku ni. Memang dok telek banyak2 kali la jugak walaupun ditutup dengan kamera. Bila dah syok2 baca nak sampai setengah dah..rupa-rupanya...terus rasa geli2 siket bila baca bab seterusnya sebab aku suka berimaginasi dengan apa yang ditulis. Haha..

Novel Kelabu
Dalam dua hari lepas pulak, aku baca Mental dengan Murtad terus. Aku berjaya habiskan Mental dalam KTM dari Seremban-Tanjung Malim dan dari Tanjung Malim balik ke Seremban balik, tak toleh kiri kanan, baca, alih2 dah sampai je destinasi. Yang Murtad ni pulak bagi aku best sangat, santai gila ayat-ayat dia, dengan ayat Kedahnya walaupun aku aku tak paham beberapa perkataan macam dejey, pelaq..Memang baca pun ada masa cam nak gelak2 je. Pasal si Akhil dan Adam yang dok jadi pembunuh untuk orang-orang yang Murtad. Sampai imaginasi aku tinggi dok bayangkan yang si Adam ngan si Akhil ni rupa diorang macam ustaz Don Daniyal. Haha 

Novel Murtad
Kiranya baru baca 4 novel Fixi. Apa yang boleh dikatakan, novel-novelnya memang guna bahasa mudah, ada aksi2 yang ganas2, ada aksi kejam2, ada gak la lucah2 siket. Takde nak jiwang2 terlampau macam mana2 novel cinta yang banyak gila kat pasaran sekarang. Kira novel-novel fixi ni memang lain siket dari kebanyakan penerbitan novel-novel lain. Walau apa pon, lain orang, lain seleranya. 











Thursday, 11 July 2013

12 hari di SMK Mantin


Assalamualaikum

Pengalaman mengajar 12 hari kat SMK Mantin memang banyak. Even hanya 12 hari je. Masa habis je belajar bulan Jun hari tu, aku pon pergi lah gatal tangan apply guru ganti kat PPD Seremban sebab ingatkan kalau dapat pon, dapat sekitar Seremban je. Tapi tak jangka la bila PPD respon dan hantar ke Mantin sebab kena ganti cikgu yang bersalin kat situ. Cikgu yang nak digantikan tu pulak dah bersalin dari bulan 4 lagi dan bulan 7 dia masuk mengajar balik. So, aku sempat mengajar 12 hari je la. Tapi itu pon dah sangat2 cukuplah bagi aku. 

Masa diminta aku mengajar pelajar Tingkatan 6, rasa lega gila2. Sebab pikir diorang ni semua dah besar. Tapi rupa-rupanya ada jugak kena kelas lain. Kiranya aku ambil alih semua jadual cikgu yang aku gantikan tu, termasuklah ajar budak form 1 yang kedudukan kelas diorang ni paling hujung sekali. Dan itulah yang paling2 mencabar aku rasa bila dok mengajar kat situ. Mencabar dari segi attitudenya, pembelajarannya, semuanya lah lengkap. Kelas ni lebih kurang sama rata bagi Melayu, Cina dengan India. So, agak sukar bila ada segelintir yang terkapai2 untuk bertutur dalam Bahasa Melayu.

Salah satu cabaran. Sesuai dengan simpulan bahasa, CAKAR AYAM.


Dalam 12 hari mengajar tu jugaklah penuh dengan aktiviti2 sekolah. Ada merentas desa lah, Hari Koperasi lah, Saringan Sukan lah, Perkhemahan Pelajar lah, Hari 3 Penjuru lah, Sukan Tahunan Sekolah, lawatan dari PPD. Cari student untuk ingatkan diorang supaya datang ujian saringan sukanlah. Memang sekolah jadi busy gila pulak rasanya waktu tu. Ada sampai balik pukul 5 sebab mesyuarat, ada balik pukul 6 sebab jadi AJK saringan sukan, balik lewat sbb jadi AJK hari Perkhemahan.  Baru terasa banyaknya beban cikgu selain dari mengajar, tu belum lagi tugas2 masuk markah dalam SAPS, uruskan PBS semua.


MERENTAS DESA MANTIN.LALALA
Hari Koperasi SMK Mantin



Program 3 Penjuru
                           
                                                 Mengurus peserta 4x100 sukan tahunan sekolah


Apa yang unikya kat sekolah ni, sukan dia ada banyak2 warna. Aku tak pernah lagi jumpa ada sekolah yang rumah sukan dia ada warna Pink, Coklat, Oren semua tu. Yang selalu dengar warna merah, biru, kuning dengan hijau je. So bila adik aku tanya, ko rumah sukan ape?, aku jawab lah, pink. Dia kata aku memaen. Tapi memang betul pink.


Rumah Oren



Rumah Hijau



Rumah Coklat

Rumah Biru

Rumah Ungu


Rumah Kuning


Rumah pink

Hai2, kami jejaka merah jambu!


Banyak kan rumahnya. Cuma rumahtangga xde lagi. Sekarang ni dah habis 12 hari, duduk je la rumah. Bosan, ada masa lapang, baru rajen nak berblog. Haiiihhh.

                         

Friday, 5 July 2013

Tamat sudah

Assalamualaikum.

Rasa bahagia gila, sebabnya officially dah abiskan degree untuk tahun ni. Rasa macam sekejap je belajar 4 tahun tu. Rasa macam sekejap gila duduk melepak dalam bilik dengan kawan2 seangkatan. Apa-apa pon, syukur sesangat sebab takde paper yang kena repeat. Sekarang ni hanya tunggu tarikh untuk baling topi petak pulak. Semoga hari itu cepat tiba.