tabung ayam

Tuesday, 8 January 2013

Sekolah

Assalamualaikum

Orang dah seminggu bersekolah, aku baru nak update pasal sekolah. Dan baru tadi pukul 1 pagi, aku baru je lepas layan adik aku buat kerja-kerja sekolah dia yang super banyak. Nasib baik dah siap, kalau tak esok tak memasal kena sebat dengan cikgu. Ingatkan dah siap kerja sekolah tu, nak la dia tidur, tapi tak heboh cari roti yang dah berkulat kat dapur. Entah mana aku campakkan roti tu, roti tu bahan eksperimen Sains yang dia kena bawak hari Rabu ni. Tapi seriusly aku tak ingat mana aku letak tadi. Dah  5 hari dia simpan roti tu untuk bagi berkulat. So, esok nampaknya aku kena buat misi mencari roti berkulat yang aku campak entah mana tu. 

Tu satu hal pasal adik darjah lima. Sorang lagi pasal adik yang dah naik form 4. Result PMR dia x cemerlang tapi boleh dibanggakan jugak la. Kiteorang tanya la, tak nak ke apply teknik. Jawapan dia, tak nak sama sekali. Bila aku dah bukakkan laman web sekolah teknik masa dapat result PMR, dengan keras dia jawab. "Aku taknak. Taknak." Mak suruh aku isi je senyap2, tapi malas la bila tuan punya badan kata taknak. So, sekarang ni sekolah kat sekolah lama. Dia ni memang kat luar, sok2 suci gitu, pendiam tahap langit ketujuh. Tapi, dalam rumah, senget terlebih. Ada je benda2 pelik dia buat.

Itu pasal adik-adik. Ni pulak pasal bekas anak2 murid. Hari pertama sekolah je, ramai yang mengadu, tukar-tukar kelas, kelas dah tak sama dengan kawan-kawan, kelas baru bosan. Ada budak baru kerek, semua la diceritakan.




Kesian tu kesian la kan bila diorang mengadu macam2, tapi nak buat macam mana, tu lah kehidupan. Tak semestinya hidup ni nak dengan kawan-kawan je. Ada masa keseorangan jugak. Aku masa form 1, baru pindah, langsung takde kawan. Form 2 baru dapat kawan karib, tapi tak pernah sekelas dari form 3 sampai form 5. Rileks je. Yang penting nak belajar. Eh? belajar ke aku dulu. Mungkin aku tak rasa kot macam diorang rasa bila tak sekelas dengan bestie. Tu yang aku kata okeh je kalau aku kena campak kelas mana2. Apa-apa pon, yang penting tu niat nak blaja tu ada. Kawan-kawan tu, bila2 boleh jumpa, rehat pon boleh jumpa, pergi toilet pon boleh jumpa. Tapi semenjak dah takde PMR ni, sure2 budak2 malas siket nak blajanye, yelah just jawab PBS je kan. Kalau tak capai target, boleh ulang balik. Tu pengalaman aku dengan budak2 yang buat PBS tahun lepas la kan.

Apa-apa pon, kepada semua yang dah bersekolah tu, selamat bersekolah, jangan malas2 buat kerja sekolah :)


2 comments:

  1. Pbs oh pbs..

    Salam perkenalan drpd : suteraungu87.blogspot.com

    ReplyDelete