tabung ayam

Wednesday, 26 December 2012

Lawatan ke Melaka yang tak menjadi

Assalamualaikum :)


Hari Isnin  hari tu, sehari lepas pergi kenduri, tangan rasa sakit gila. Macam otot sakit lepas main badminton kalahkan Lin Dan. Okeh aku berangan je. Lawan  badminton dengan si adik pon boleh kalah. Aku tak sure mak aku kejut berapa kali suruh bangun. Suruh siap-siap sebab nak balik Seremban sebab dah lama duduk kampung. Masa bangun tu dok pikir-pikir jugak kenapa tangan leh sakit gila-gila macam tu, rupanya sebab semalamnya, waktu berarak orang kawen, aku dok pegang hantaran bakul buah-buah yang sedia berat. Sampai menggigil-gigil gak la tangan pegang sebab banyak kali berhenti waktu berarak tu. Bila dah pikir pasal tangan, pastu rasa nak muntah pulak. Memang rasa mual gila-gila. Tapi muntahnya tak jugak.

Bila da sampai Seremban pulak, memang makan seketul je ayam. Tu pun rasa ayam tu macam tersekat je kat area esofagus nih. Badan dah macam lembik-lembik. Petang tu pulak, Nadia nak balik Melaka. Sepatutnya minggu studyweek, tapi dia lebih rela berstudy week kat hostel dia daripada dia berstudy memaen kat rumah ni. Memula dia nak balik sendiri je naik bas, pastu dia mintak akak hantarkan dia kat Melaka. Sebabnya dia nak bawak balik durian.

Dalam pukul 3 petang macam tu gerak pergi Melaka dan hantar segala barang Nadia kat Ayer Keroh. Then bercadang nak pergi Banda Hilir. Tapi at the same time,akak aku pon sama macam aku, tak sihat gak. Dia kata malam tu,dia muntah-muntah sampai dah takde benda nak dimuntahkan lagi. Jadi aku ngan dia memang senasib la, perut kosong gila. Duduk dalam kereta, dengan bau durian siket2. Memang layan betul kepala nih. Ondaway pergi Banda Hilir, jalan bapak jem. Kereta banyak. Salah percaturan. Dua kali pusing tak jumpa parking, waktu last berputus asa tu, aku tengok jam da pukul 6.40 petang sumting. Bayangkan dua jam sia-sia dari Air Keroh ke Banda Hilir berpusing-pusing mencari parking. Memang takde rezeki. Dengan badan yang dah sakit-sakit semua. 





Pusingan pertama mencari parking

pusingan kedua mencari parking


Kini aku dah tau, kalo nak pergi berjalan, kena pergi subuh-subuh, kalau tak, memang sesak. Ambil gambar pon dari dalam kereta je. Kemudiannya, ondaway nak balik, lalu Senawang sebab nak makan Char Kuew Teow, tapi tak jumpa lak kedainya. Sekali lagi hampa. Perut gila berkeroncong. Tapi kedai tak jumpa. Sampai-sampai je terus mandi. Buat apa yang patut, capai stokin sebab rasa sejuk gila-gila. Mesej-mesej encik pakwe, terus tertidur sebab gila tak larat. Dengan senggugut yang datang.

Tak sampai sejam, terjaga tengok da pukul 11 lebih macam tu. Rasa badan panas menggila pulak. Rumah pulak setakat ada panadol jek. So, telan je la apa yang patut. Nasib baik sekarang semua da okeh. Cuma yang peliknya, si kakak muntah2 kelmarin, si adik no 5 muntah-muntah semalam. Dan aku, takde la muntah, tapi feel nak muntah tu ada la jugak. Nak kata faktor makanan, adik yang no 5 ngan kakak rasa nak muntah dekat rumah Seremban. Aku lak dari kampung memang da rasa macam tuh, Entah kenapa pulak. Semoga takde benda la yang berlaku.









sepupu kawen!

Assalamualaikum :)

Hari-hari yang memenatkan dah pun berlalu, serius nak tercabut rasanya kaki tangan semua sebab penat. Sabtu pagi lepas balik kampung, tolong sepupu yang lelaki ni buatkan hantaran dia. Nasib baik lah benda-benda basic untuk buat hantaran tu, dah pun dibuat oeh amoi pekan Kuala Klawang dengan kos yang berpatutan. Cess, ayat skema sekejap. So, kerja family aku, just ubah siket2, buat sireh junjung, yang sememangnya tak junjung dan macam-macam lagi lah. Sepupu aku yang kawen ni anak tunggal, lelaki lak tu, so, semua benda dia tak reti nak buat. Owhh, termengata lak.Masa ni yang ada kat kampung hanyalah mak usu aku yg merupakan penghuni tetap rumah arwah wan aku ngan family aku. Yang laen semuanya akan pergi terus ke majlis persandingan sebelah perempuan masa hari ahad.

Hantaran

Malam tu pulak, kena pergi majlis berinai. Encik ayah tanya, nak ikot tak, komfom2 lah nak kan. Gila apa nak tinggal kat kampung sorang-sorang. Dah lah rumah jauh-jauh, atas bukit rumah wan aku ni ada rumah adik wan, tapi dia da tak tinggal situ sejak dah kawen baru, rumah tu sekarang ni sewa kat orang indonesia. Belakang rumah pulak, rumah adik tok wan, tok cu namanya, dia da meninggal, sekarang ni bini dia dok rumah anak-anak dia. So, kosong jek rumah tu. Kekadang dia balik, kekadang dia tak balik. So, dengan keadaan macam tu, komfom2 la aku memang tak berani jika ditinggalkan utk duduk sorang-sorang. Malam tu, gerak pergi Serting. Dalam perjalanan, hujan selebat-lebat alam, masa kat tengah jalan, jumpa ibab hutan (baca dari belakang perkataan ibab itu). Tengah menyondol2 nak melintas jalan. Wohh, first time aku tengok ibab secara live. Selalu aku dengar orang dok mencarut jek guna nama binatang tuh, akhirnya da 23 tahun aku ada kat muka bumi ni, baru la nampak live. Besar giler, aku tengok pon ngeri. Sebelah aku jek benda tu, cumanya dia kat luar kereta. Aku dalam kereta. Eh, ni cerita orang kawen ke cerita discovery channel, ibab bagai.

Disebabkan hujan yang lebat gila2, makanya lambat la sampai, jadi malam berinai tu pon lambat. Seriously aku tak tau malam berinai tu macam mana. Sebabnya, aku tak pernah nak ambil tahu, yang aku dengar perkataan inai, jadi dalam kepala dok pikir, owh, ni mesti pengantin pompuan duduk atas kerusi, tangan dia diinaikan macam dalam cerita2 hindustan. Nadia lak, adik perempuan aku cakap bukan ke malam berinai tu yang pengantin pompuan tu dok main ambil2 gambar pastu tukar2 baju. Entahlah, sampai sekarang aku tak tau apa tu malam berinai sebabnya aku tengok sepupu aku ni bersanding je malam tu. Lepas settle tu, balik semula ke rumah arwah wan, dalam pukul 12 malam jugak. Balik-balik je melepek semua tidur.

Gambar malam berinai

Hari ahad pulak, sepupu aku yang kawen ni kata nak gerak pergi Serting pukul 11 pagi. Gila awal pulak rasanya. Bapak aku masa tu dok pergi kutip durian gugur pon tak balik-balik lagi. So, dalam pukul 11 setengah gerak dari rumah, sampai sana dalam 12 setengah gitu. Dengan takde orang nak pegang barang hantaran semua, aku ngan mak pon dok sumbat-sumbat dalam bonet kereta barang hantaran yang boleh disumbat. Masa dah sampai tu, kiteorang duduk balai raya yang jaraknya tak sampai 10 meter dari rumah pengantin pompuan. Masa kat situ la baru adik beradik ayah yang lain ramai datang. Sepupu-sepupu ramai, anak-anak sepupu, siap ada bawak anak owner kedai tempat mak sedara bekerja semua.


Dalam gambar ni, 7 daripadanya adalah adik beradik ayah

Disebabkan sampai awal camtu, makanya semua melangak la tak tau nak buat apa, aku ni nak berborak-borak ngan sepupu sendiri pon tak reti. Melainkan dengan anak-anak Mak Andak aku, tapi diorang pon tak datang sebab suami Mak Andak aku tak sehat. So, aku dok je la berborak dengan nadia. Akak aku ngan dua orang adik laki aku pon tak balik. Akak aku keje, dua orang adik laki aku lak jaga rumah kat Seremban. Tunggu punya lah lama sampai dah pukul 2. Letih kot, letih menunggu. Kiranya menunggu sepasang lagi pengantin, adik kepada pengantin pompuan yang entah dari mana, aku pon tak tau.

Nasib baik ada Nadia, kalau tak mau aku mati kebosanan

Maybe, disebabkan dah lama sangat, sebelah pompuan decide suruh sepasang je pengantin bersanding dulu, dah tak payah nak tunggu-tunggu lagi sepasang. Maka akhirnya, penantian bukan lagi satu penyiksaan. Perut yang dah menyanyi2 lagu muse dapat la diisi walaupun separuh jek. Ingatkan penyiksaan menunggu tu dah berenti setakat tu jek, tapi rupanya, kena tunggu lagi sampai pukul 4. Aku ni dah la senang mood marah tu nak datang, jenis yang tak suka benda kena tunggu lama-lama semua. Dengan dah rasa sakit nak datang bulan semua. Tunggu nak ambil barang-barang hantaran, dengan bonet kereta dah tak muat nak isi barang-barang. Nasib baik ada family makngah aku, boleh gak dia bawak separuh barang hantaran.





Akhirnya pengantin yang berbaju hijau datang jugak.

Akhirnya semua selesai. Hope perkahwinan mereka kekal sehingga ke jannah. Amin.












Thursday, 20 December 2012

Sepupu bernikah

Assalamualaikum :)

Minggu lepas sepupu nikah. Sepupu ni anak sedara ayah. Lelaki. Dia kahwin ngan orang Negeri Sembilan gak. So, adalah beberapa keping gambar dia nikah. Tapi kebanyakannya semua gambar tak jadi. Sebabnya adik aku yang darjah empat yang amik semua gambar. Dan ini hasilnya.







Haha. Kesian, semua gambar kebanyakannya tak nampak muka. Entah apa dosa sepupu aku ni kat adik aku sampai semua gambar yang adik aku amik, semuanya potong kepala. Sampai aku rasa perlu tukar entri bertajuk gambar nikah yang tak menjadi. Hari ahad ni pulak, kena hantar sepupu pergi bersanding pulak. Tapi ada satu gambar yang jadi masa hantar dia akad nikah tu.

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


Gambar family je pon  ^-^!

Wednesday, 19 December 2012

Aktiviti seharian di kampung

Assalamualaikum :)

Minggu lepas balik kampung sebelah ayah. Tapi wan dengan tok wan aku dah takde da. Tok wan aku meninggal sebelum aku lahir lagi, wan aku lak meninggal beberapa tahun lepas. So, kat kampung tu just ada mak sedara aku jek. Lemah gila nak balik, sebabnya xde line telefon kat kawasan tu, ntah apa lagi line internet. Sometimes, Selalunya air pili pon kecik gila, sampai nak basuh pinggan pon bapak payah.

Tapi disebabkan ada kenduri doa selamat sebelum sepupu bernikah. Makanya semua yang ada kat rumah wajib balik. Tapi aku percaya semua adik beradik aku ni jenis liat nak balik kampung jugak, bukan aku sorang jek. Sampaikan malam2, kalau kat kampung, waktu nak tidur semua berebut nak tidur kat bahagian yang macam secure lebih kurang, yang berpotensi tak nampak dapur belakang. Takot hantu la tu masing-masing. Ahakzz. Choi jek. Padahal takde pape pon

Mula-mula sampai pagi jumaat tu, memang la rajen-rejen siket tolong apa yang patut. Tapi bila petang tu memang buat muka tak malu la pergi tidur sorang-sorang dalam bilik. Kat sini bukan nak cerita pasal kenduri doa selamat ke apa, tapi saje je nak tepek2 gambar dari kampung. Haha


Takde motif. Tp, terpikir sapa la yg bakal basuh periuk ni

Bukan cari ulat daun, tapi duduk memetik limau kasturi

Pergi rumah mak sedara kat kampung sebelah, cucu2 dia tengah gigih dok memancing ikan

Tekun.

Dapat jugaklah ikan seketul

Nampak macam seronok je kan hidup kat kampung, keadaan tenang, suasana nampak hijau je, depan belakang rumah ada pokok rambutan, durian, limau bali. Pernah dulu ayah kata nak buat rumah kat kampung dan duduk kat kampung. Tapi semua macam tak setuju jek. Lagi suka hidup kat Seremban ni walaupon rumah kecik cinonet. Aku rasa kalau dok kampung, memang otak aku tak berkembang la. Maybe keje dok kutip siput kat sungai or berkawan dengan "penghuni" sungai je la kot.



Tuesday, 18 December 2012

"Photo Contest : Be Yourself ! by Hanna Nabiella "


Assalamualikum :)

Diwaktu tengah tak buat apa-apa ni, tergerak nak join contest dari Hanna Nabiella. Btw, semua syarat dah pon ditunaikan.


Klik untuk join ye rakan2.


This is who we are. photo taken on 2009. Edited by my older sista.

Sister annoy, interfere, criticize. Indulge in monumental sulks, in huffs, in snide remarks.
Borrow. Break. Monopolize the bathroom. Are always underfoot. But if catastrophe should strike, sisters are there. Defending you against all comers.~Pam Brown

Tuesday, 4 December 2012

kanak-kanak Ribena II

Assalamualaikum :)
Cerita satu
Tengah-tengah lipat kain, datang si sepupu. Mulut becok segala. Tanya itu,tanya ini. Bila dia tengok orang tengah lipat kain, dia pon sebok-sebok jugak nak lipat. Senget-senget segala kain yang dilipatnya. 

Mulut takleh nak tutup walaupun dok lipat kain

Cerita dua
Duduk rumah bosan tak tau nak buat apa. Tinggal 2 orang je sepupu kat rumah atok, yang lain da balik rumah masing-masing. Jadi si adik-adik perlu lah melayan dua orang sepupu ni. Aku kalau bab melayan diorang pergi kedai boleh la, tapi kalau dok main badminton sama2 ke, rasa macam "alahh, tak tercabar betul main badminton dengan budak kecik".

Gambar petang tadi
Gambar tadi
Terbukti kebosanan tak tau nak buat apa, tu la kejenya dok maen badminton siang malam. Si adik yang form 3 terpaksa jugak melayan si kanak-kanak ribena

cerita tiga
Sekarang dah ada sepupu baru. Anak ayahcik. Masa bini dia mengandung, dia tanya nak letak nama apa kat anak dia nanti. Dan keluarga aku tanpa segan silu menjawab JALAK. Tak pikir langsung perasaan isteri dia. Haha, sebabnya dulu masa mak aku lahirkan 3 orang anak lelaki, dia akan cakap kat mak aku," letak nama jalak la kat anak kau ni kak". So, sekarang ni, time kiteorang pulak buat macam tu. Boleh? Pastu tengok dia selalu cium-cium anak dia lepas anak dia lahir. Kakak cakap, "Weh, tak payah la ko asyik nak cium jek, rimas la dia", Acik jawab "ahh, biala, anak aku". Gembira gila dapat anak. Masa memula lahir, memang putih melepak, tapi sekarang ni da gelap da sebab selalu dijemur akibat penyakit kuning.

Acik kawen tahun lepas
Hai,nama pendek saya Harraz
Bapak saya gila M.U, jadi saya pon kena sokong M.U
Bertambah seorang lagi cucu haji mail. Bertambah jugak sorang sepupu untuk aku. Itu saje cerita kanak-kanak ribena dari aku.