tabung ayam

Monday, 19 November 2012

Petua Kecantikan orang cina dulu2

Assalamulaikum...
Hai3...

Teringat dulu2 zaman persekolahan masa belajar sejarah waktu Form 6. Cikgu masa tu terangkan pasal sejarah China. Best kot bila belajar pasal China. Even kat u pon, bila belajar pasal Sejarah Asia Timur (Jepun/China)  rasa bersemangat giler jek.. Okeh berbalik kepada tajuk diatas, wanita2 China dulu dulu ada satu tradisi iaitu membebat kaki. Cara diorang bebat kaki ni dengan menggunakan kasut yang kecil untuk kehidupan seharian diorang. Even diorang dah meningkat dewasa,diorang still akan menggunakan kasut yang bersaiz kecil untuk dipakai. Dikatakan kalau wanita tu pakai kasut yang bersaiz kecil, makanya diorang adalah orang yang cantik. Bila pakai macam tu, kesannya tak lain tak bukan akan buat tapak kaki diorang bengkok. Bile bengkok, cantik ke??

Membebat kaki.. Selera tak korang tengok
(Gambar diambil dari encik google)
Okeh, part mana yang cantik tu kan, lagi rosak kaki tu adalah kan. Tapi sebenarnya diorang buat macam tu sebab bila kaki diorang kecik, bila berjalan pon, langkah jadi kecik dan cantik. Dikatakan apabila buat macam ni, secara atomatiknya cara berjalan mereka seperti alunan pokok Willow yang melambai2 ditiup angin.




Ini pokok Willow
(Gambar dari encik google jugak)

So, secara kesimpulannya, wanita2 yang membebat kakinya itu akan berjalan langkah kecil dan beralun seperti Pokok Willow. Liuk lenggok diorang berjalan pon da komfem2 dapat menarik perhatian laki ye dak. Dan kalau ada lelaki nak kawen pon, pihak lelaki akan cari wanita yang berkaki paling kecil sekali. Okeh itu cerita dulu, dan aku percaya hampir 90% wanita zaman kini takkan sanggup nak buat macam ni. Dan aku salah sorang daripadanya. Hazabedah kottt....


3 comments:

  1. ada gak mereka yang pakai bekung...sehingga bdan jadi ramping..serampingnya:D

    ReplyDelete
  2. Hehe, macam2 kan diorang buat untuk nampak cantik

    ReplyDelete
  3. Terima kasih berkongsi petua ni. Sama-samalah kita cuba mengamalkannya.

    Maksimumkan Peluang Anda Untuk Hamil.

    ReplyDelete